Falusi szálláshely kialakítása Litkán

majort
2023. 11. 07., k – 21:18

LEADER munkaszervezet megnevezése: Abaúj Leader Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-4-8-19

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Falusi szálláshely kialakítása Litkán

Megvalósítási hely pontos címe: 3866 Litka, Fő utca 30.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.01.12

Elnyert támogatási összeg: 14.624.212 Ft

Teljes projekt összeg: 32.048.866 Ft

Projekt célja: A projekt keretében négy napraforgós minősítésű, három szobás vendégház kialakítása valósult meg Litka településen.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A fejlesztéssel érintett ingatlanon egy leromlott műszaki állapotú épület állt, amely lebontásra került, ennek helyén épült fel a négy napraforgós minősítésű falusi szálláshely, amelyben 3 szoba kerül kialakításra. Így a szálláshely maximum kilenc fő fogadására alkalmas. Litkán a tulajdonos a település nyújtotta szolgáltatások számát kívánta bővíteni, mivel ott nem üzemelt szálláshely. A megvalósítás során akadálymentes kialakítást vállalt, biztosítva az esélyegyenlőséget a vendégek számára. A pályázat keretében eszközként beszerzésre került 6 db vendégágy, valamint megvalósul a szálláshelyet népszerűsítő PR és marketingkommunikációs feladatok ellátása külső szakértő bevonásával.

Innovációs elemek bemutatása: A fejlesztés keretében új szolgáltatásként jelenik meg a szálláshely szolgáltatás és a reggeliztetés, falusi vendégasztal, együttműködés keretében a helyi termelőkkel és gazdálkodókkal, az étel-alapanyag 20 km-en belül történő beszerzésére. Így a rövid ellátási lánc innovációja is megvalósul. Innovációnak tekinthető még a fő célközönség, a vadászok számára a fegyverszekrény biztosítása a fegyverek jogszabály szerinti, biztonságos tárolásához. További innováció a konyhakert létrehozása, amelyben a városi látogatók vagy a gyermekek megismerkedhetnek a zöldségtermesztés fortélyaival, testközelből megtapasztalhatják azt. További innováció a megújuló energia használata (levegő-víz hőszivattyú), mellyel a szálláshely környezetbarát módon reagál a klímaváltozás kihívásaira.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A szálláshely létjogosultságát igazolja a többfókuszú vendégszerzési és kiszolgálási lehetőség. Helyi versenytársak hiányában egy diverz, lehetőség szerint széles perspektívájú szolgáltatási portfólióval kívánja a szálláshely tulajdonos kielégíteni a vendégek igényeit. A vendégéjszakák, szálláshely biztosítása mellett további tevékenységként jelenik meg a reggeliztetés, falusi vendégasztal szolgáltatás, melynek alapanyagait javarészt a környező termelőktől szerzik be. A fő vendégkör, a területre érkező vadászok sokszor több éjszakát, olykor egy hetet is a településen töltenek. 2018-ban 230 fő hazai és külföldi vendégvadászt és kísérőit fogadott a Hunyadi Vadásztársaság. A vendégek átlagosan 2 éjszakát töltöttek a vadászterületen. A környező vadásztársaságokkal való együttműködés még több látogatót vonzana, biztosítva a szálláshely kihasználtságát.

 

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Az energiahatékonyság jegyében megkezdett új, hiánypótló tevékenységét úgy hozta létre a vállalkozó, hogy közben igyekezett az egyes -LEADER HACS térségre jellemző- piaci réseket, igényeket megtalálni, azokra együttműködések keretében reagálni. Az átgondolt és innovatív projekt többek között jó példája annak, hogy a térségi szereplők, termelők együttműködése hogyan segítheti kölcsönösen a vállalkozási tevékenységek fejlesztését, biztonságosabbá és eredményesebbé tételét.